Domov
O podjetju
Ponudba
Cenik
Galerija
Zanimivosti

NAZAJ

KAKO PODALJŠATI ŽIVLJENSKO DOBO PNEVMATIKE

Povprečna življenjska doba pnevmatike je cca 45.000 km. Ampak je za daljšo življenjsko dobo tudi pomembno, po kakšnih cestah se vozimo, s kakšno hitrostjo, ali veliko pospešujemo, kakšni so vremenski pogoji, koliko so peskane in soljene ceste pozimi, na katerem avtu so pnevmatike nameščene, koliko je avto težek, ali ga pogosto obremenjujemo z dodatnimi bremeni in še in še.

Pomembno je da pnevmatike redno kontroliramo, saj s tem zagotavljamo varno vožnjo.

Tukaj je nekaj kratkih nasvetov za zagotovitev varne vožnje in podaljšanja življenske dobe pnevmatike:

REDNO PREVERJANJE PRITISKA V PNEVMATIKAH
Redno preverjate pritisk v pnevmatikah, napolnite jih na toliko barov kot priporoča proizvajalec avtomobila. Priporočeni bari so ponavadi odtisnjeni na ploščicah/nalepkah, ki so nameščene na notranji strani voznikovih ali sovoznikovih vrat, na notranjem delu pokrova rezervoarja ali pa pod pokrovom motorja. Vedeti morate, da je to max. priporočeni tlak v pnevmatikah.

MANJAVA PNEVMATIK
Priporočljivo je vsakih 10.000 – 13.000km zamenjati pnevmatike s sprednjih osi na zadnje. Tako se izognemo prekomerni obrabljenosti pnevmatik na enem mestu.

REDNO PREVERJANJE STANJE PNEVMATIK
Redno je potrebno pregledovati pnevmatike, ali so se pojavile kakšne spremembe, bule, vreznine, poškodbe…

PREVERITI ALI SO PNEVMATIKE PRAVILNO
PORAVNANE IN NAMEŠČENE

Preveriti je potrebno tudi, če so pnevmatike pravilno nameščene, če so poravnane (scentrirane). Z vožnjo po različnih terenih/cestah ali če naletimo na kakšno luknjo v cesti ali robnik, lahko izgubimo utež na platišču pnevmatike. Preverjati je potrebno tudi če so vsi vijaki dotegnjeni, sploh pri dragih litih platiščih. Še bolje pa je, da na lita platišča namestimo varnostne vijake in tako bomo nepridipravom onemogočili krajo pnevmatik in platišč.

UPORABLJATI ZIMSKI IN LETNI KOMPLET PNEVMATIK
Če je le mogoče uporabljati dva kompleta pnevmatik : zimske M+S in letne. Že dolgo vemo , da zimsko letne pnevmatike ne obstajajo, (razen določene 4x4 pnevmatike) oznaka M+S pomeni MUD+SNOW, blato in sneg. Zimske pnevmatike so mehkejše, saj so ceste pozimi mrzle in pnevmatike mora pri nizkih temperaturah imeti isti oprijem kot poleti. Zato je mehkejša, zimska pnevmatika se v poletnih mesecih dosti hitreje izrabi kot pozimi. Letna pnevmatika pa je trša, saj se poleti hitreje segreje, zato pa pozimi pnevmatika zakrkne in postane zelo trda in tako neprimerna za zimsko vožnjo.
Letno pnevmatiko je potrebno z zimsko zamenjati takrat ko je zunaj 7˙C ali manj. Ne čakajmo na 15. novembra ali celo na prvi sneg. Zimsko pa nadomestimo z letno takrat ko se ceste/ozračje ogreje nad 10˙C.
Z menjavo letnih z zimskimi pnevmatikami lahko v 4 letih privarčujemo en komplet pnevmatik in sebi zagotovimo varno in brezskrbno vožnjo. 

SKLADIŠČENJE PNEVMATIK
Poskrbeti moramo, da so pnevmatike pravilno skladiščene, da ne ležijo en na drugi, da je prostor skladiščenja temen (ni neposrednega sonca) in ima primerno temperaturo.

E-posta